Home

Olanda care acum a devenit oficial Nederland, este țara care pe mine m-a fascinat de la prima vizită. Țara unde am decis să ne mutăm anul trecut împreună cu cei doi copii ai noștri. Am să vă zic câteva lucruri interesante pe care le-am descoperit despre Olanda. Poate unii dintre voi vreți să o vizitați sau poate să faceți o relocare, mie personal informațiile pe care le primesc de la localnici mi se par foarte prețioase și nu le găsești peste tot, deaceea vreau să spun mai departe.

O treime din Olanda se află sub nivelul mării. Amsterdam este construit în întregime pe piloni de lemn, astfel dacă aterizați pe aeroportul Schiphol, vă aflați la 4,5 metri sub nivelul mării. Impresionant este faptul că 1000 de mori vechi funcționează astazi și majoritatea sunt de fapt pompe de apă.

Cei care sunteți iubitori de flori, aici cu siguranță veți găsi de la faimoasele lalele, la cele mai multe varietăți de flori și la un preț mult mai mic decât în România. Sâmbătă seara spre exemplu, prețul florilor scade și mai mult astfel că puteți cumpăra 50 de trandafiri sub prețul de 10 euro. Florile se găsesc peste tot în magazine dar și pe străduțe în centrul orașelor. Mă regăsesc aici la categoria consumatorilor de cafea, multă cafea. Olandezii consumă cea mai mare cantitate de cafea din lume, după țările scandinave desigur. Ei nu sunt adepții dulciurilor, astfel că daca ești invitat la o cafea să nu te astepti ca vei fi servit cu vreun platou de plăcinte sau prajituri, din contră vei primi un biscuite mic lănga ceașca de cafea.

Despre mâncarea olandezilor pot să vă zic deasemenea că este una foarte simplă. La masa de prănz spre exemplu ei mănânca un sendvici care conține cașcaval și șuncă, iar singura masă gătita este cina, care este servită în jur de ora 17:00 – 18:00. Asta pentru că ei pun la somn copiii la ora 19:00. Da ați auzit bine, îi învață de mici acest program, iar părinții sunt încurajați de către specialiști să îl urmeze pentru sănătatea copiilor. Am reușit și noi să îl punem în aplicare și am constatat o mai bună cooperare cu copiii noștri pe tot parcursul unei zile, deoarece ii ajută să se concentreze mai bine și să fie mult mai creativi și bine dispuși. Ca o paranteză am constatat că și crizele de furie sunt mult mai puține. Noi știam asta și înainte de a ne muta, însa nu reușeam să facem un program astfel.

Despre copiii olandezi pot să vă zic că aproximativ 30% sunt născuți acasă, mi se pare super fain că sunt așa dedicați nașterii naturale și totodată sprijină foarte mult mamele și nou născuții în primele luni. Deasemenea au și o rată foarte mare de alăptare.

Ce am mai descoperit minunat aici tot despre copii, este faptul că ei au o copilarie cum am avut-o noi. Genul acela de ieșit afară fară mesaje pe telefon, (copii lor nu au un telefon mobil pana la sau chiar după vârsta de 12 ani, mi se pare absolut normal să fie așa) se întalnesc pur și simplu pe stradă sau la locul de joacă din apropierea casei lor, și ies la joacă fără părinții lor de pe la 4 ani. Nici un copil în Olanda fie el chiar și bebeluș nu poartă căciulă iarna…wow.

Temperatura în case iarna este între 17 – 20 grade și asta doar în living unde își petrec timpul ziua, pentru că în dormitoare nu pornesc niciodată căldura. Da, deaceea au și o imunitate mai bună.

Eu nu mă vedeam niciodată la mai puțin de 25 grade iarna în casă, dar ne-am adaptat ușor și drept urmare nici copiii nu au mai avut virozele din România. Nu imi vine să cred că timp de aproape 1 an copiii mei nu au luat nimic înafară de paracetamol și vitamina C.

Dacă eram în Romănia, cu siguranță de la începerea grădiniței și până în prezent aveau multe sticle de antibiotic băute. Asta nu pentru că aș fi adepta medicamentelor ci pentru că virozele se maifestau foarte urăt și mai mereu ajungeam la ele.

Cam astea sunt primele impresii pe care le am despre Olanda, sper să vă fie de folos și poate să vă inspire cumva. Noi o să vă ținem la curent cu tot ce întâlnim aici. Dacă v-a plăcut lasați-mi o apreciere si dați mai departe. 😊

Zile cu zâmbete dragilor!😊

Fotografie de Aaron Burden pe Pexels.com

%d blogeri au apreciat: