Dragă mamă

Dragă mamă la început de drum, asta este despre tine.

Am senzația că un asemenea articol trebuia să fie primul scris pe blog, dar sunt convinsă ca nu e în zadar oricum.

Ești la început de drum și simți că nu ști totul despre puiul ce tocmai ți s-a așternut la piept. Crede-mă ești tot ce el are nevoie și îi ești de-ajuns.

Știu că îți e greu, tuturor ne-a fost iar acum ni se face dor. Paradoxal așa-i? Când tu probabil te uiți la el și ai vrea să îl înțelegi complet și el pe tine. Va veni momentul când nici nu ai apucat să clipești îți promit asta.

Am să îți spun dragă proaspătă mamă să nu faci ca mine. Nu face totul singură chiar dacă poți. Ca să fi bine peste câteva luni sau ani, când puiul de om te va solicita și mai mult și ca să nu îți bată depresia la ușă așa cum pe mine și pe alte mame ne-a prins, i-ați pauze dese cât puiul doarme, dormi cu el dacă te simți obosită, lasă-l 30 de min zilnic cu tatăl, bunica, mătușa, bona etc. pentru a petrece timp cu tine sau a bea o cafea cu cea mai buna prietenă sau pentru ceea ce iți place să faci, ai nevoie să te detașezi ca să fi bine.

Odată cu puiul de om se naște și mama, ea nu a mai existat înainte în varianta asta. M-am născut de două ori mamă – mamă de doi și mi-a fost greu și te înțeleg. Aș fi vrut să fie cineva să îmi spună și mie asta fizic nu doar din cărți citite ( au fost terapie pentru mine oricum). Nu am știut că sunt la un pas de depresie când mă trezeam plângând în timp ce o alăptam pe fiică-mea. Am devenit nervoasă mai tot timpul, așteptam ajutorul familiei fără să îl cer ( de unde să știe ei ce vreau eu dacă nu spuneam).

Ce am încetat să mai fac a fost curățenia excesivă, călcatul hainelor (să fie spălate cu un detergent pentru copii este suficient), ascultarea sfaturilor din toate părțile, să cântăresc copilul zilnic, să cred că se va deochea, să cred că plânge de foame din cauza laptelui meu și să îi dau lapte praf (copii vin dintr-un mediu cu apă și îi punem imediat îmbrăcați in haine în pat, cum să se simtă comfortabili?🤷‍♀️) deci plânsul poate avea n cauze.

Ce am început să fac pentru mine și sănătatea mea psihică a fost să fac strict ce era necesar pentru mine și copii atunci când nu aveam resurse de energie mai multe.

plimbări în aer liber lungi departe de oamenii și sfaturi (asta m-a ajutat cel mai mult),

citesc atunci când puii dormeau (mi-au înstalat niște convingeri sănătoase pe care doar le simțeam dar nu știam că sunt ok),

– să pun puiul într-un marsupiu ergonomic și să am mâinile libere pentru a bea o cafea cu o prietenă, –

shopping online când puiul dormea,

ședință foto bebelușului (cu decor făcut de mine acasă, îi făceam asta în fiecare lună😊).

Și apropo de ședința foto, am vrut încă de pe timpul sarcinii să merg să îi fac câteva fotografii într-un studio unde făceau poze tare faine și memorabile pentru nou născuți, cred că le știți pe acelea cu bebelușii într-un coș puși într-o ținută croșetată. Eeei și într-o dimineață sun eu entuziasmată la studio să fac o programare pt ședință, când mă intreabă vârsta bebelușului zic….. ăăă și fac o pauză până îmi arunc ochii în calendar să vad în ce dată suntem, (cine știe cum trece timpul printre scutece, alăptat și timp petrecut cu 2 copii😅) calculez repede și zic 21 de zile, imediat când îmi iese pe gură acest număr realizez până ca doamna aceea să mai îmi zică, că nu mai e posibilă ședința.😔

Se realiza până în 14 zile ale bebelușului (cred că nu mai încăpea în coșul ăla habar nu am 😅) așa m-am decis eu să îi fac un decor acasă.😊

Deci dragă mamă alege să rămâneți atât tu cât și puiul tău cu amintiri frumoase chiar dacă pare totul atât de greu acum, alege să ceri ajutorul chiar dacă poți face totul singură, eu sunt aici și te îmbrățișez.🤗

Prima carte care m-a ajutat enorm a fost cea a Ioanei Chicet Macoveiciuc – O să te țin în brațe cât vrei tu și încă o secundă o găsiți la un preț bun aici.

O altă listă cu cărți de parenting am făcut într-un alt articol le găsiți aici.

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: